Sants
Després de la gran demostració de força dels Castellers de Sants del passat cap de setmana al Pla de la Seu de Tarragona, és increïble des del punt de vista més tarragoní i tradicional de la qüestió com poden aturar-se ara 7 setmanes de vacances sense fer castells! És clar que la societat i les condicions de Barcelona són ben diferents a les que tenim al camp de Tarragona, però castellerament tindrien opcions d’optar a participar a les actuacions més importants de l’estiu. Faltarà veure també les possibilitats que tenen de participar en l’actuació gran de La Mercè.
Aquets grans castells del Borinots no sols cal valorar-los pels resultats, sinó que la manera d’executar-los va ser excepcional. La solidesa de folre i manilles en el 2 de 9fm (on es guanya de debò aquest castell) va ser espectacular, donant les millors condicions al tronc perquè fessin allò més semblant a un 2 de 8f., però amb un pis més.

Vilafranca
Vilafranca van estar experimentats resolent el 2 de 9fm., fins i tot diria que amb algun patiment més que els de Sants, però que amb l’experiència i coneixement de la seva torre saben salvar perfectament. Els 3 i el 4 de 9f van ser resolts sense problemes excessius tot i no ser cap meravella, però quan es fan castells pensant o buscant progressions futures, ja és normal. Interessant serà veure els verds el proper cap de setmana pel Baix Gaià més Les Santes, per saber amb quines condicions arriben a Vilanova per fer el 3 de 10fm. La qüestió és que a aquestes alçades de temporada mai cap colla estava disputant la supremacia dels verds de la manera que ho està fent la Colla Vella enguany, i això els “obliga” a canviar també el seu ritme habitual per seguir mantenint el seu estatus de colla líder.

Xiquets
A can Xiquets estem d’obres i reformes. El que normalment es fa al principi de temporada no ho hem fet del tot bé i ens veiem amb l’obligació de fer-ho ara. Lo important és que s’hagi encertat amb el diagnòstic del problema, i no menys important que s’encerti en trobar-hi el remei. Si s’ha encertat no tinc cap dubte que a l’agost i al setembre tornarem a estar amb els objectius marcats i lògics ben preparats per les festes majors. Si no l’encertem…bé, segur que l’hem encertat.

Colla Vella
Està en un moment envejable. Segurament el millor de la seva història moderna. Evidentment pel que fa a registres (encara que és lògic si cada any es va a més) però em fixo més en les sensacions que transmet. Lo del 3 de 9f al Calypso de Salou és espectacular! Saben perfectament què han de fer i què els convé en cada moment. Intueixo que tenen un full de ruta molt ben estructurat i calculat per arribar allà on volen, i tenir això tant clar i ben cohesionats ja és molt!

Colla Joves
La veig també amb esquema de temporada clar ben marcat. El seu canvi de model és un pèl més tendre que la resta, i per tant encara poden tenir alguna “recaiguda”. Si segueixen incorporant més gent a la roda de l’assaig i al ritme que exigeixen els castells avui en dia, són capaços de fer-nos vibrar com van fer per Sant Joan, amb molts més arguments que en anys anteriors.

En fi, que vaig a preparar-me per una orgia de castells a tocar de casa!
Foto d’Antoni Grau. Facebook Castellers de Sants

PD: a l’anomenar l’hotel Calypso, m’ha vingut al cap un referent…estiu, concerts, festes majors!