Diverses reflexions sobre aquests dies de la Santa Tecla ja passada.

Logística
Em va encantar veure que un fet que havia reclamat en diferents articles, aquest any es posava en pràctica i crec que amb bons resultats. És el cordó que es va fer a la plaça de la Font per facilitar l’entrada de les colles fins a la seva ubicació. Situació idèntica que es va reproduir l’endemà el dia de la Mercè per entrar a la Plaça de la Cols. Bé pels tècnics de l’Ajuntament.
Sols amb aquesta petita acció ja es van guanyar uns minuts molt importants, a més de la pròpia comoditat pels castellers, en unes jornades en que tot va bastant pautat horàriament perquè els actes no es solapin.
Per cert, i com que si un no es fa una mica de promoció ell mateix no li fa ningú, també us diré que havia proposat temps enrere que es retirés l’escenari després de l’actuació dels balls parlats per l’actuació castellera i ja fa dos anys que això es fa. En aquest mateix article del juny 2015 també parlava del sistema de la ronda de pilars i que seria bo mantenir l’ordre de les rondes independentment de l’alçada del pilar. Així s’agilitza l’actuació i no faanar amb presses a cap colla si es donen les circumstàncies concretes. També resolt. Així que si teniu alguna altra reivindicació, feu-la saber que si em sembla bé, miraré què hi puc fer…ehem…
El tema de que els castellers no poguem anar ja a la professó em provoca una gran pena. Si la imatge fins ara no era la desitjada, seria millor intentar canviar-la que no pas treure a tots els castellers de la professó.
N’hi ha que hi van amb gran dignitat i respecte honrant a la patrona i no mereixen aquesta exclusió.
La Festa Major és una mica més menor sense els castellers a la professó

Imatge
Seguint repassant la situació de la Casa Gran, vull expressar la pena que fa la balconada de l’Ajuntament pel primer diumenge de festes, tal i com va fer la Maria Roig Alsina:

“A la plaça de la nostra ciutat, les colles venen a donar-ho tot, tot, com ahir varen demostrar. No va haver-hi cap inici solemne, no van convidar gent al balcó (potser ja no tenen gaires amics, no ho sé, a la resta de ciutats hi ha bufetades per ser-hi…), un balcó que és un dels dies que hauria de fer més goig, que presideix un dia històric i irrepetible, el veiem buit, trist i sincerament, poc respectuós amb el que la gent allí es juga. Com a tarragonina i amiga de molta gent que ahir estava a plaça i que venien d’altres indrets del nostre territori, on els balcons saben com s’han de comportar (conviden alcaldes, amics, gent del món de la cultura, el que cadascú cregui mentre té el càrrec, però això ja seria un altre tema), ahir vaig passar certa vergonya.”

El primer diumenge era depriment. I l’intent, si és que hi va ser, per arreglar-ho el dia 23 encara va ser més trist. En això Tarragona ha d’aprendre de Valls i de Vilafranca on la balconada té nombrosa presència de gent, autoritats, convidats, etc… A Tarragona, aquesta imatge és ben pobre i dista molt del nivell casteller de la ciutat. Seria bo que prenguessin aquest fet en consideració i estiguessin a l’alçada de la plaça.

Castells
Castellerament parlant crec que la patrona ha sigut bastant justa amb totes les colles. En el cas dels Xiquets i la Jove, per fer els millors castells s’ha de fer tot bé, molt bé i encara una mica més, i tot i així tampoc tens totes les garanties. I evidentment és justa i merescuda l’alegria immensa de la Jove per les dues extraordinàries actuacions i també ho és l’alegria no tant immensa dels Xiquets per sortir del pou d’on veníem. Igualment amb els resultats de Sant Pere i Sant Pau i el Serrallo, que han fet el màxim dels seus castells possibles i tots descarregats, sent aquest un gran èxit per qualsevol colla. Especialment excel·lent, no sols els registres, sinó la bona execució dels castells dels de SPSP.

Ara bé, el que no li podré perdonar mai a la patrona, és que es prengui mal de veritat fent castells.
Ànims i salut!

PD: i com es diu popularment a Tarragona quan ja ha passat Santa Tecla: bon nadal, bones festes i fins Setmana Santa.

Foto: Ildefonso Cuesta. Facebook: TGN 50mm.