El passat dissabte vaig coincidir a Reus amb el Francesc Piñas i em va fer alguns afegitons a la conversa de la qual en va sortir l’entrevista que va editar de manera brillant la companya Raquel Sans.

A
l final de l’entrevista Piñas, es lamenta de com es lliguen alguns castells com el 2 de 8 amb folre. En un dels comentaris a l’article ja especifiquem que feia referència a la col·locació dels laterals en el folre, és a dir, els dos laterals que habitualment hi posem les colles que van l’un darrere l’altre i tocant al dau. Aquesta col·locació fa que quedi un espai buit considerable entre aquests i el primers mans. Francesc Piñas argumenta també que al terç li queda molta zona de la cama lliure i sense que ningú el recolzi. I afegeix que un lateral en aquell espai ajudaria més a l’home del darrera i que, més enllà d’aquestes raons tècniques, estèticament també seria més agraït de veure.

Com a defensor de l’opció que s’aplica actualment, i sense trobar tan aberrant aquesta manera de fer, penso que si el segon es desplaça acostuma a fer-ho en un moviment lateral, més que no pas en diagonal cap enrere. Per tant, si fa falta més força de pit sempre serà més útil un segon lateral al darrere del primer, tocant al dau, més que no pas al costat del primeres mans. Pel que fa a la força de mans, també considero prou vàlida la opció de posar els laterals com ho fem la majoria de colles, ja que si el terç es desplaça també acostuma a fer-ho lateralment, i no en diagonal cap enrere. Si poséssim un lateral tocant al primeres mans, el fet d’agafar més espai de cama tampoc no resultaria gaire utilitat, perquè la cuixa rarament pot anar cap enrere i en diagonal. Potser podria donar un cop de mà al primeres mans, però en moments de dificultats penso que faria més feina ajudant al primer lateral que no pas al primeres.

També és cert, tal com apunta en un comentari el Leandre Ibar, que si alguna colla té aspiració de fer el 2 de 9 amb folre i manilles, i amb les manilles configurades amb un sol lateral, aquesta posició que s’utilitza actualment en quasi tots els 2 de 8 amb folre és la que més s’assembla  a la que s’acabarà fent servir en la versió de nou pisos.

Aquí podeu veure les dues maneres. La imatge de l’esquerre és de la Jove de Tarragona de l’any 1996, i l’altra és dels Xiquets de Tarragona aquest passat 2012. Es pot apreciar perfectament com el folre del 1996 té quatre laterals repartits entre el dau i el primers mans, mentre que el del 2012 només incorpora dos laterals: un darrere l’altre, deixant un espai buit entre ells i el primeres mans. Bé, tot són opinions i maneres de fer.

2de8f Jove de Tarragona 1996. FONT: Jove de Tarragona

2de8f Xiquets de Tarragona 2012. FONT: Xiquets de Tarragona

2de8f Xiquets de Tarragona 2012. FONT: Xiquets de Tarragona