Sovint he sentit a dir que en l’esport d’elit, és tant important gestionar el descans com la càrrega de treball acumulada dels entrenaments i de la pròpia competició. En el castells moderns penso que això també està agafant certa importància en les planificacions que fan les colles. Aquesta qüestió té a veure tant amb el rendiment i desgast físic, com també mental i de conciliació personal i familiar.

Aquest cap de setmana hem vist com la majoria de colles grans no han tingut actuació. Bé, la Vella una de poc compromís el dissabte amb castells de 7 però que no seria rellevant pel que ens ocupa. Les colles de Valls han aprofitat per fer uns assajos generals per treballar els castells que portaran el proper cap de setmana. Uns dies de màxima activitat dintre la seva Festa Major de Sant Joan. Tot i que ocupin el temps de diumenge al matí/migdia als castells, fer-ho amb aquest format els permet centrar-se totalment en els castells a fer. No cal que “perdin” el temps assajant altres estructures que per Sant Joan no tindrien lloc, però potser si en altres actuacions prèvies. Aquesta dedicació concreta a les tres o quatre estructures possibles d’entrar al repertori, permet revisar molt millor els detalls per deixar els castells a punt i de pas ajudar a l’elecció dels castells a fer. Aquests dos dies d’assaig fets més els que queden aquesta setmana, plenament dedicats als castells de Sant Joan forma part de les planificacions que fan les colles a inicis d’any quan perfilen el seu calendari d’actuacions.

Els verds van tenir una actuació en solitari, resolta amb castells de 8 i alguns més de 7, com el 5 i el 3 per sota. Encara que no siguin els castells de 9 habituals, tinc la sensació que tenir alguna actuació sense el compromís d’haver de fer tripletes va molt bé per la preparació dels castellers. En actuacions així es pot donar rodatge a molts castellers en principi no titulars en els castells més difícils però si en castells a mig termini, fer provatures diverses i tot això sense caler fer un gran esforç de mobilització, com si que van haver de fer una setmana abans per anar al Pati de Valls. El descans mental sense l’exigència de l’actuació de Valls, suposo que també deu anar bé per oxigenar els castellers. Per tant, un cap de setmana relativament relaxat pels verds, perquè aviat els arriba un pic d’actuacions amb gran compromís i reptes enormes pels quals cal preparar-se molt i molt bé.

La Jove de Tarragona també ha tingut un cap de setmana sense actuació i pel que sembla a l’assaig van aprofitar per fer proves de 4 de 10fm, sense la pressió d’haver de preparar concretament els castells del cap de setmana, en cas que haguessin tingut actuació. Pels castellers a més, poder conciliar caps de setmana abans no arribin les setmanes en què no hi ha treva ni relaxació possible, segur que també és positiu.

Aquests últims anys també hem vist com fins i tot algunes colles de la zona i calendari tradicional, fan alguns dies de festa després d’algun pic d’actuacions important. Tan sols deixant d’assajar un o dos dies i un cap de setmana sense actuació, pot ser suficient perquè els castellers agafin aire, recuperin musculatura i es puguin entrenar o descansar sense la pressió d’haver de rendir castellerament.

Així doncs, aquestes circumstàncies serien les importants quan ens referim a les planificacions de les colles. I tant important és tenir unes actuacions on la colla tingui les millors condicions per fer grans castells, com gestionar els correctes dies de descans per afrontar en plenitud de facultats les actuacions de més compromís.