A l’estiu és temps de festivals, normalment de música, però al Baix Gaià l’hem tingut de castells. A l’actuació d’Altafulla del passat dissabte, més enllà del lamentable incident amb les ambulàncies també s’hi van fer castells. Tot i això, considero més important l’actuació que s’hi va fer que no pas el retard inicial, motiu fins i tot de titulars de premsa. Així que anem als castells.

Vilafranca: Són els que més van acusar la demora inicial havent de deixar el 3 de 9 amb agulla per una ocasió més propícia i amb tots els factors de cara. L’execució dels castells va ser bona, i és que amb la seva qualitat sembla difícil que se’ls hi escapi algun dels castells que hi van fer. Tot i així, i com que ja estan pensats per reptes superiors, calen encara unes setmanes més d’assaig i rodatge per poder-los imaginar. El 3 el van fer amb l’estructura lleugera pensada pel de 10, quan pensava que potser l’aprofitarien per rodar la que hauria de portar el pilar al mig. En el pilar de 8fm si que penso que es va notar el desgast inicial. Havien passat ja unes hores des de la seva presència a plaça, i potser ni l’ambient ni el gruix de gent era l’idoni per fer el pilar gran.
L’endemà van seguir acumulant castells i recursos, alguns més forçats que altres, lluint el nivell habitual. Ara bé, em fa la sensació que aquest format de doblar aquestes dues actuacions aquest cap de setmana, ja no els surt tant profitós castellerament parlant. Sabent el nivell que exigit, no acaben de ser tots ni en una ni en l’altre actuació, i qui sap si potser en sortirien guanyant focalitzant tots l’esforç en una sol i així poder-se plantejar una actuació de màxims amb més garanties en aquest punt de la temporada.

Vella: Gaudint sense cap pressió, rodant amb tota tranquil•litat la tripleta. Amb canvis diversos (curiosa aparició de Manel Urbano a segons del 3 de 9f) que els ajuden a tenir molta gent preparada a un nivell molt elevat. Poder gestionar tal quantitat de castells i recursos amb una colla altament compromesa és un luxe per qualsevol, i que ara mateix aprofita fantàsticament bé la Colla Vella.

Xiquets: Arribàvem amb tantes ganes com dubtes. Dubtes a nivell de confiança perquè el nivell tècnic de l’assaig dóna per fer el castell de 9. Amb una bona dosis de coratge i convenciment amb la feina del pati vam tirar endavant un 4 de 9f que ens feia falta. Per cert, estem molt contents de poder rebatre aquests tòpic de que fem els castells pesats i que no fem mai canvis. Si us mireu les mides i talles d’aquest 4 de 9f (si és que algú ho fa) ho podrà comprovar.

Altafulla: Bé! Amb el que costa mantenir una colla en un poble de tot just 5 mil habitants, la colla local té el seu millor valor amb la manera com fan els castells. Ben compensats, amb bones mides i sense gaires angúnies per descarregar els castells de 7 bàsics.

Jove: La normalitat i la fiabilitat del tot recuperada al Cos del Bou fa pensar en reptes superiors propers, perquè tinc la sensació de que la tripleta els queda “petita”. Veurem en quina festa major decideixen fer el pas superior. De places i gent on fer-ho no els hi faltaran.

Torredembarra: Que tornin a descarregar 3 castells de 7 i sobretot sense tantes filigranes com algun any passat, és el millor pels Nois. I és bo també veure que les dues colles del Baix Gaià van recuperant a la vegada un to que en clau local té el seu interès.

PD: Gran efectivitat! Sols dos castells van caure en tot el cap de setmana al Baix Gaià. El pilar de 8fm dels verds i el pilar de 5 dels Castelles d’Altafulla, tots dos després de carregar-se.

Foto: Ildefonso Cuesta. Facebook Altafulla Bloc.