Comença la temporada castellera i per tant comença l’any 2017 perquè fins que no hi ha castells, no acabo de canviar del tot d’any. Fins fa quatre dies, quan em referia a castells de l’any 2016 encara era “enguany”. Així que vinga va, som-hi.

El conflicte de l’any extra casteller
Les coses ja han començat animades per temes extra castellers, com és el tema del drets d’imatge televisius. Com ve sent habitual, en aquests mesos s’acostuma a parlar més de coses més “polítiques” que no pas de castells. Noms de colles desaprovats per la cccc, castells amb samarretes patrocinades, castells de pseudo colles al llindar de la legalitat castellera, etc..

Inicitaiva justament premiada
Així que destacaré el que més m’ha fet aixecar la vista aquests dies que no és res d’això. El que més m’ha flipat ha sigut l’èxit, un any més, de l’iniciativa del JOVErd que promouen els Castellers de Vilafranca. Aquesta iniciativa ha rebut el reconeixement dels premis de la Revista Castells, molt merescudament. No us explicaré els detalls de l’acció perquè no els conec amb profunditat, però el que si em sembla bestial és el benefici que això té, primer per la difusió dels castells i segon per la mateixa colla de Vilafranca.

L’adolescència
La franja d’edat implicada amb aquesta iniciativa és una de les més difícils de captar. L’adolescència, que ja no són nens, però tampoc acaben de ser prou grans per decidir segons què, és un dels segments d’edat molt complicats de captar. A més, cal tenir present que els joves d’aquestes edats no acostumen a anar sols als llocs, sinó que hi van sempre acompanyats. Veient les imatges del passat dissabte amb el Figarot ple de jovent i amb aquell ambient tant fantàstic, no em queda cap dubte que el “virus” dels castells haurà inoculat a molts d’aquests joves profundament i una cosa porta a l’altra.

El retorn
Encara que sembli mentida, tot i estar a la zona més tradicional no vol dir que tothom sàpiga i conegui què és això dels castells. Per tant, mai està de més fer-ne difusió i facilitar la pràctica castellera a tothom. A més, si aquesta es fa des d’una colla la realitat del que són els castells sempre serà molt més veraç i creïble, que no pas si ve d’altres agents més externs al món casteller.
Per part de la pròpia colla dels verds, la seva difusió entre aquest jovent sols pot que donar bons resultats. Potser no a curt termini, perquè això no vol dir que ara tots aquests joves s’apuntin ara ja als verds. Ara bé, el fet d’haver tingut aquesta aproximació als castells de la ma dels verds amb tot el que ells representen (colla guanyadora, ambiciosa, representativa…) és la millor manera de crear futurs seguidors, col·laboradors, simpatitzants o castellers dels verds. Encara que n sigui ara, si d’aquí uns anys aquests joves es plantegen més seriosament fer castells, no tinc cap dubte que la iniciativa dels JOVErd serà de vital importància alhora que aquests joves vulguin decidir a quina colla anar.

La gana i les ganes del jovent és el millor combustible que pot tenir una colla castellera.

PD: Una menció especial al nivell casteller, perquè fer el pilar de 5 amb folre em sembla una passada! Quin coratge!

Foto: Facebook Castellers de Vilafranca.