Si si, ja ho tenim aquí. L’expectació aixecada pel concurs, crec que supera qualsevol expectativa. És cert que els castells que porten les colles, sobretot les que opten a guanyar, fa preveure una lluita històrica per guanyar-lo i és el dia marcat en més vermell que cap altre per donar-ho tot, tot! Tant el que es té com fins i tot el que no es té tant.

La igualtat enguany entre Vilafranca i Vella és de les més fortes que s’han vist mai, al menys en aquesta època més recent. El que s’ha fet fins ara serveix de molt, però són castells ja passats. Ja estan fets, i res t’assegura que es tornin a fer cada vegada que s’intenten. Per tant, i tal com ja apuntava fa uns dies, sols la bona execució dels castells permetrà repetir els èxits ja viscuts.

Igualment d’interessant serà les disputes per les posicions senars, on a priori sembla que les candidates van de dues en dues. Clar que aquí ja la disputa no va tant a l’extrem com les que volen quedar primeres, però les millors colles rendint a tota màquina és un paler pels ulls dels que ens agraden els castells. Perquè els vagi millor o pitjor, passaran coses, i quan passen coses és quan els castells ens fan sentir aquella cosa que com deia el passat diumenge el Josep Almirall al “3 rondes”, parafrasejant els romans a les aventures Astèrix “aquests catalans estan bojos”.

Les mateixes ganes tinc de gaudir del dissabte, complert migdia i tarda. A la tarda l’al•licient de veure la colla de Hangzou el trobo interesant. Tant castellerament com culturalment. Tant per si fan finalment castell de 9 com si no. Cal veure també la reacció a tots els nivells dels castellers xinesos en un habitat casteller ben diferent al que ells estan acostumats. Veurem si aquesta pressió els afecta d’alguna manera.

M’agrada l’actitud que han mostrat tant Verds com Vella per intentar que les seves aficions tinguin comportaments dignes. Els Verds sense portar el domàs que provoca reaccions massa competitives/esportives, i la Vella amb un comunicat que de ben segur totes les colles subscriurien i farien seu. De fet, tothom se l’hauria de fer seu i cal valorar aquests passos de les dues favorites en bé del fair play que esperem hi sigui en tot el concurs.

Un últim apunt, i és que em sembla excessiva les proclames dirigides als no castellers per anar al concurs amb les colles. Allò de: “vine a assaig, et donem samarreta, un entrepà i pots entrar al concurs a fer pinya…” o eslògans similars, em semblen cutres. És a dir, pels castells que s’han de fer tothom en dia de màxims hauria de tenir prou pinya per fer els castells. És que a més estic segur que si cap colla fes campanyes d’aquest tipus, en tindria prou amb els seus castellers conscients del dia que és (com per Festa Major) per fer els seus màxims castells. Si no és així, potser és que no es mereix gaire fer els seus millors castells. A més, no es dóna (encara amb accent eh!) cap premi per la colla amb més castellers o acompanyants. Així que crec que s’abusa una mica massa d’aquestes campanyes que fan la majoria de colles.

Abans d’una dia de màxims com aquest, sempre em va al cap una frase que va dir el mític Pere Barthe i que em va quedar gravada a foc de les vegades que la vaig arribar a sentir cada cop que ho tornava a veure en el VHS. En un resum de l’all-star de la NBA, quan aquests resums eren molt més cars de veure que ara va dir: “Relájense y disfruten del espectáculo”. Doncs això, relaxem-nos i gaudiu.

PD: Força als milers, si si, milers! de castellers que avui assajaran a gairebé la mateixa hora per tot el país.

Foto: Facebook Concurs de Castells de Tarragona.