Colles convidades concurs
Seguint en la línia ja iniciada amb la invitació de la colla xinesa de Hangzou, el concurs ha decidit convidar a tres colles més de fora de Catalunya perquè estiguin presents en el concurs. Paris, Copenhage i Londres. El que em sembla molt bé és l’encaix que se’ls hi ha donat perquè tinguin l’oportunitat d’actuar aquell cap de setmana. El dissabte al migdia em sembla un bon moment (apart de l’únic) perquè aquestes colles puguin tenir el seu espai de participació en el concurs sense alterar la competició.
Buscar l’encaix per integrar aquestes colles dóna encara més sentit al lema de l’espectacle casteller més gran del món, alhora que també reforça l’aposta per la capitalitat dels castells de Tarragona. Ambient de castells per tota la ciutat i en qualsevol moment ajudarà a ressaltar l’espectacle casteller més gran del món.
Tot fent un bon vermut a la Plaça de la Font, veure com fan castells les colles estrangeres pot ser un bon aperitiu pel concurs del dissabte. Un any més es presenta apassionant i del que gaudeixo molt moltíssim veient-lo.

PD: Si la cosa rutlla, pel 2018 una jornada de concurs per colles internacionals?

El valor d’un pilar de 5
Fa unes setmanes els Castellers d’Altafulla van descarregar un renovat pilar de 5 després d’un temps sense fer-lo. A la diada de les Cultures d’Altafulla sols el van poder carregar. Aquest pilar presentava la novetat que al terç hi anava una noia per primera vegada en la colla lila. La Maria Morell va fer un excel•lent treball juntament amb la resta de companys pilaners: el Kike, la Mar, la Lucia i tota la gent de la pinya que hi posava mans i coratge. A aquests cal afegir i aquí ve el quid de la qüestió és que de baix hi anava una dona també, l’Esther, que a més és la mare de la Maria. No em direu que no és maco això?
Així que doble alegria a la colla de ca l’Ixart. A més de fer un pilar valuós per ells i amb un futur per endavant molt prometedor, han aconseguit una d’aquelles coses tant xules i boniques que tenen els castells com aquesta que ha passat a Altafulla amb mare i filla fent aquest pilar de 5.

estermaria

PD: La combinació encara podria ser més familiar perquè el pare de la Maria, el Jordi, fa anys va fer diversos pilars de 5 de segon també als Castellers d’Altafulla.

Així són per dins
Aquests dies hem vist un parell de vídeos enregistrats des de l’interior dels castells que els de Vilafranca van fer al Vendrell fa uns dies. Em van semblar sensacionals! Tot el que s’hi veu és tant autèntic i real que pot ajudar a fer una idea de la duresa dels castells en segons quines posicions. En el del 4 de 9f se’m va fer tant llarg sols de pensar en el baix, que fins i tot jo desitjava que baixés ja el segon! En el del 2 de 9fm crec que es visualitza a la perfecció que el nucli del folre fa mig castell o més quan es tracta de descarregar unes manilles. Si aquest folre dóna bona estabilitat a les manilles la feina ja està mig feta perquè aquestes estan acostumades ja a fer el 2 de 8f. La dificultat i el patiment d’aquest nucli em sembla encomiable i digne d’admirar. Felicitats a tots els que algun dia o altra amb la vostra colla ocupeu aquestes posicions.
És curiós veure com hi ha indicacions contradictòries i que la força necessària en alguna posició concreta, és perjudicial per una altra. També em deixa més tranquil saber que no som els únics a qui els passa això de tant en tant.

PD: Per la gent de la pinya cal un reconeixement d’article sencer! No sols de 4 línies com aquest. Glòria a la pinya!

Foto pilar de 5: Paola Ferrandiz. Facebook Castellers d’Altafulla.